– Вино менш шкідливе для печінки, ніж горілка чи коньяк Наприклад, дорогий коньяк може викликати менші наслідки, ніж дешеве, погано очищене вино. Також варто пам'ятати про кількість прийнятого спиртного в перерахунку на етанол.
Гірше всього змішувати пиво з горілкою та пити алкогольні коктейлі. Вони набагато сильніше ушкоджують печінканіж чиста горілкаа ризик цирозу збільшується на 70%. Якщо Ви вживаєте натуральне червоне вино, і не перевищуєте дозу (3 келихи по 150 мл на тиждень для жінок, 6 – для чоловіків) – ризики цирозу знижуються наполовину.
Забудьте про вино, якщо у вас проблеми з печінкою – Ви ризикуєте "заробити" алкогольний гепатит та цироз.
Однак і вино може мати серйозні протипоказання за наявності алергії, онкології, захворювань печінки та ШКТ. Тому, якщо казати, що корисніше, 100 грамів вина або 100 грамів горілки, дуже умовно можна сказати, що вина.