Інтенсивність слиновиділення залежить від складу кормів, що споживаються. Слина жуйних тварин містить велику кількість натрію та інших мінеральних солей, вуглекислоти та фосфатів, які обмежують падіння рН (тобто збільшення кислотності), що супроводжує травлення в рубці.

Проковтнутий тваринами харчовий корм потрапить спочатку напередодні рубця, а потім у рубець, з якого, через деякий час, знову повертається в ротову порожнину для повторного пережовування та ретельного змочування слиною. Даний процес у тварин називається жуйкою.

Усі знають, що здорова корова постійно жує жуйку….Відділи шлунка корови та їх функції

  1. Спочатку корм потрапляє у рубець, обробляється властивою йому мікрофлорою, відбувається процес бродіння.
  2. Після цього їжа переходить у сітку та поділяється на невеликі грудочки, які корові зручно пережовувати.

При поїданні корму та жуйці тварини роблять до 42 тисяч жувальних рухів. Корови, поїдаючи зелений корм, пережовують його 20-24 рази за одне захоплення робить 30-38 жувальних рухів за хвилину.