Соковиті кістянки кизилу мають приємний аромат, кисло-солодкий, терпкий, в'яжучий смак. Кизил використовують у свіжому та переробленому вигляді у кулінарії, кондитерській та консервній промисловості.
Що таке кизил: ягода або фрукт У кизила довгаста форма, яка буває трохи більш округлою і навіть грушоподібною. Цим він схожий на шипшину, яка має такі ж варіації форми. Але на цьому схожість закінчується. У кизила витягнута тверда кісточка (чимось схожа на фінікову) та соковита м'якоть.
— Як їдять кизил? – Кисло солодкі на смак ягоди кизилу можна їсти у сирому вигляді, приготувати з них напої: сиропи, морси або квас. Використовують кизил і для джемів, мармеладів, варення, як начинку для випікання. Ягоди кизила навіть солять і так само, як маслини, додають у підливки та приправи до м'ясних страв.
Плоди соковиті, з великою подовженою кісточкою овальної форми, кислувато-солодкі і трохи в'яжучі на смак. Шкірка ягід гладка блискуча або горбиста, буває різних відтінків червоного, аж до темно-вишневого. Є сорти з жовтими та синьо-фіолетовими ягодами.