Залийте водою так, щоб вона повністю покрила гриби, проваріть протягом півгодини і залиште у воді, в якій їх варили, не менше ніж на 8 годин. Краще робити це на ніч, щоб шиїтаке не були жорсткими. Зцідіть воду, злегка віджимаючи гриби, але не виливайте її – це чудова основа для супів, соусів, рагу.

Короля лікарських грибів, шиїтаке, потрібно варити в 3-4 хвилини у невеликій кількості води (на 1 кг грибів потрібно лише 200 мл води).

Краще заливати гриби холодною водою. Тоді збережуться їх смак та аромат. Але замочування в холодній воді може зайняти набагато більше часу, ніж при замочуванні у теплій воді. Іноді грибам потрібно 1-2 години, щоб розм'якшитися, але якщо ви на це приділите 20-40 хвилин, цього буде достатньо.

Шіїтаке також можна, можливо вживати в їжу сирими. Гриби шиїтаке надають стравам характерного грибного смаку і тому чудово підходять для приправлення. Вони мають смакову якість умами (смак умами).