Відмінно поєднується з оливками, зеленню, сирами, помідорами, баклажанами, кабачками, квасолею та цвітною капустою, цукіні, картоплею та пастою. Також хамон використовують у салатах, супах, гарячих та тушкованих стравах, куди додають перед самою подачею. Так жир трохи плавиться, але при цьому зберігається оригінальний смак.

Кращий хамон в Іспанії – той, що має маркування "Pata negra" або "Bellota". Pata negra («чорна нога») є різновидом хамона іберіко. Це не якийсь окремий сорт чи порода свиней.

Прикол у тому, що завдяки особливому корму м'ясо хамона Іберіко набуває темного кольору (Чорна нога) та незвичайного присмаку.

Хамон протипоказаний для вживання при індивідуальній непереносимості свинини. А також варто обмежити його вживання людям, які дотримуються жорсткого дієтичного меню. Не рекомендовано людям з гіпертонією, атеросклерозом та хворобами травної системи.