Різновиди прошутто Залежно від способу приготування виділяють такі види прошутто: Крудо: щоб приготувати такий прошутто, свинячий окіст спочатку посипають великою кількістю солі, а потім висушують на сонці. Саме цей різновид свинини італійці називають як "прошутто".

Для нього спеціально вирощують свиней, відгодовуючи фруктами та кукурудзою. На околицях Парми їх годують сироваткою, що залишилася від виробництва сиру пармезан. Задні стегна свині спочатку піддаються сухому засолюванню, потім їх в'ялять не менше десяти місяців. М'ясо після цього виходить тверда, суха, з особливим ароматом.

До них можна додати і французький жамбон, тому хамон (jamon) – це іспанське слово, що означає шинку, французькою це буде «жамбон» (jambon), а прошутто (p rosciutto) у перекладі означає окіст. Так от і хамон, і прошутто, і жамбон – це саме стегенце – в'ялена свиняча нога.