Гетеротрофи (консументи) Люди, тварини, гриби та багато бактерій – гетеротрофи. Їхня роль у харчових ланцюгах полягає у споживанні інших живих організмів.23-May-2021

Харчова (трофічна) ланцюг – низка взаємовідносин між групами організмів (рослин, тварин, грибів і мікроорганізмів), при яких відбувається перенесення речовини та енергії шляхом поїдання одних особин іншими.

Виділяють 2 типи Т. ц. – пасовищні, або ланцюги виїдання (основу складають автотрофні організми, потім йдуть консументи), і детрітні, або ланцюги розкладання (починаються від детриту, йдуть до мікроорганізмів, а потім до деритофагів та їх споживачів – хижаків).

Так було виявлено, що в середньому люди отримують 80% своїх щоденних калорій із рослин та 20% з м'яса та риби, згідно з результатами дослідження у 2013 році. Це ставить нас трофічний рівень 2,21 (десь між анчоусами та свинями). Але трофічні рівні людей різняться у всьому світі.