Цілий сухий горох вариться 2–2,5 години, а то й довше: все залежить від сорту та потрібної вам консистенції. Подрібнений готуватиметься 1–1,5 години.Oct 29, 2017

Додайте в горох після закипання кілька столових ложок вершкового масла або тваринного жиру, це прискорить варіння. Через 10 – 15 хвилин після закипання гороху можна додати у воду соду (півчайної ложки на два літри води), горох стане м'яким вже за 5 – 7 хвилин.

Можна, можливо зробити як у воді, і на м'ясному бульйоні. Але обов'язково використовувати холодну воду або холодний бульйон, як зазначено вище. Тоді процес варіння гороху не займе понад 15-20 хвилин. В ідеалі треба використовувати бульйон із копчених реберців.

Скільки варити колотий горох Навіть якщо його не замочувати, На варіння піде той самий час, що на вимочений цілий, тобто від години до півтори.