Пекар працює в індустрії харчування та спеціалізується на приготування хліба та хлібобулочних виробів. Говорячи про обов'язки в широкому розумінні, він займається замісом тесту згідно з рецептурою, контролює процес випікання та оформлює готовий виріб. Усі процеси займають багато часу та вимагають особливої підготовки.
Пекар має вміти: готувати сировину до виробництва оцінювати якість сировини за органолептичними показниками замішувати тісто для різних видів хлібобулочних виробів, кексів, печива оцінювати якість напівфабрикатів при замісі
Пекар – це фахівець із випікання хліба та хлібобулочних виробів. На хлібопекарському виробництві такий працівник займається виготовленням батонів, калачів, булок та інших різновидів хліба. Професія ця хоч і здається простою, насправді потребує серйозних навичок у галузі виготовлення хліба.
Має на увазі знання про процес випічки, формування заготовок, ознаки готовності виробів і правила переміщення борошнистих виробів. Початківець пекар зазвичай займається укладанням і переміщенням заготовок і готових виробів у цеху, мастилом лотків, відбраковуванням хліба та випіканням під керівництвом наставника.