Людина розводить багатьох птахів (домашні птахи: кури, качки, гуси та ін.), використовує перо птиці для виготовлення подушок, курток. М'ясо птиці – цінний продукт харчування. Курячі та перепелині яйця широко використовуються при приготуванні їжі..

Птахи – перші та найнадійніші помічники людини у винищенні шкідливих комах та їх личинок. Якщо ми будемо берегти комахоїдних птахівУ нас завжди буде величезна армія невтомних працівників, які не допустять поразки лісів та садів шкідливими комахами.

Насправді, птахи відіграють дуже важливу роль у житті людини, виступаючи в якості його соціально-екологічного партнера і надаючи сприятливий рекреаційний, реабілітаційний та терапевтичний вплив, а також сприяючи моральному та естетико-екологічному вихованню підростаючого покоління.

М'ясо та яйця свійської птиці містять білок найвищої якості. Це супроводжується низьким вмістом жирів, що містять сприятливу суміш жирних кислот. Куряче м'ясо містить приблизно вдвічі-втричі більше поліненасичених жирів, ніж більшість видів червоного м'яса, якщо вимірювати за вагою.