Довжина тіла становить від 0,9 до 1,8 м, доросла особина важить від 50 до 150 кг. У порівнянні з іншими парнокопитними, які частіше бувають рослиноїдними, домашня свиня всеядна, як і її предок, дикий кабан. Свині вирощуються в основному заради м'яса та сала.

Свиня до 120 кілограм зростає за півроку. А якби їй варити картоплю, терти буряки, давати зерно, то до такої ваги зростала б рік. Відходами з кухні та городу можна годувати одну свиню для себе.

Найбільше свині бояться вогкості та холоду. Тому їх слід утримувати у сухому, теплому приміщенні, без протягів. Свинарник розміщують з підвітряного боку щодо будинку, дещо нижче за нього (але не в низині, яку може затопити).