У жуйних тварин із усіх сільськогосподарських тварин шлунок найскладніший. багатокамерний, Розділений на чотири відділи: рубець, сітку, книжку, перші три відділи називаються передшлунками, останній-сичуг є справжнім шлунком.
Шлункове травлення У жуйних (корови, кози, вівці) він складається з 4 камер. Спочатку пережована їжа надходить у рубець, де під дією бактерій та мікроорганізмів починається процес бродіння. У рубці утворюються вітаміни групи У.
У корови є лише один шлунок, який складається з чотирьох камер. Кожна камера виконує певну функцію.
Вдруге пережована їжа надходить у книжку — третій відділ шлунка корови. Тут відбувається всмоктування води, а також жирних кислот та інших поживних речовин. Книга з'єднується з сіткою жолобком і має тонкі перегородки, які зовні схожі на сторінки книги. Тому цей відділ має таку назву.