ГІ – показник, за яким оцінюється швидкість потрапляння глюкози до крові. Чим вище цей показник, тим швидше глюкоза потрапляє в кров і тим різкішим буде стрибок її рівня. Шкала глікемічних індексів будується щодо глюкози – її ГІ дорівнює 100. Чим вище за ГІ, тим швидше підніметься рівень цукру в крові.

Прийнято, що продукти мають низький глікемічний індекс, він становить від 0 до 55, із середнім – від 56 до 69, з високим – від 70 і вище 4. Для зручності навігації категорії продуктів, що мають низький, середній та високий показники глікемічного індексувиділяються кольором.

Глікемічний індекс продуктів

Високий ГІСередній ГІ
кукурудзяні пластівці, попкорн, білий хліб, тушкована морква (85)вівсяне печиво, молочна вівсянка, спагетті, гречка, ківі (50)
крекери, чіпси (80)ананасовий сік, хліб з висівками (45)
кавун, кабачок, гарбуз (75)відварена квасоля, виноград, яблучний та апельсиновий соки (40)

•Jun 1, 2016

Продукти з низьким глікемічним індексом

ПродуктГІ
Солодка картопля (батат, ямс)50
Зелена гречка (гречка без попередньої обсмажування)50
Кіноа50
Рис басматі50

•Oct 27, 2022