ГІ – показник, за яким оцінюється швидкість потрапляння глюкози до крові. Чим вище цей показник, тим швидше глюкоза потрапляє в кров і тим різкішим буде стрибок її рівня. Шкала глікемічних індексів будується щодо глюкози – її ГІ дорівнює 100. Чим вище за ГІ, тим швидше підніметься рівень цукру в крові.
Прийнято, що продукти мають низький глікемічний індекс, він становить від 0 до 55, із середнім – від 56 до 69, з високим – від 70 і вище 4. Для зручності навігації категорії продуктів, що мають низький, середній та високий показники глікемічного індексувиділяються кольором.
Глікемічний індекс продуктів
Високий ГІ | Середній ГІ |
---|---|
кукурудзяні пластівці, попкорн, білий хліб, тушкована морква (85) | вівсяне печиво, молочна вівсянка, спагетті, гречка, ківі (50) |
крекери, чіпси (80) | ананасовий сік, хліб з висівками (45) |
кавун, кабачок, гарбуз (75) | відварена квасоля, виноград, яблучний та апельсиновий соки (40) |
•Jun 1, 2016
Продукти з низьким глікемічним індексом
Продукт | ГІ |
---|---|
Солодка картопля (батат, ямс) | 50 |
Зелена гречка (гречка без попередньої обсмажування) | 50 |
Кіноа | 50 |
Рис басматі | 50 |
•Oct 27, 2022