blanchir – літер. мити, білити, відбілювати, обдавати окропом; від фр. blanc – білий) – короткочасна обробка продукту окропом або пором.
Овочі повинні провести у киплячій воді не менше двох хвилин. Зазвичай цього часу достатньо, але можна взяти шматочок і помістити в крижану лазню, а потім спробувати – чи досяг він необхідної консистенції і на смак. Якщо овочі ще не готові – продовжуємо бланшувати їх ще хвилину-дві.
Бланшування позбавляє деякі овочі гіркоти (наприклад, цикорій, листову капусту), неприємного запаху або надто гострого смаку. Наприклад, бланшування робить цибуля куди більш делікатною. Бланшована картопля, з якої ми збираємося зробити чіпси, вбере менше жиру.
Іноді необхідно замаринувати цибуля за лічені хвилини і для цього є легкий та надійний спосіб – попередньо лук бланшувати. Потрібно скласти нарізаний цибуля у миску і залити окропом на 3 хвилини. Воду злити, цибуля помити холодною водою і після цього додати інгредієнти за вибраним рецептом.