Ці речовини виведені хімічним шляхом, і набули великого та широкого поширення на виробництвах. За допомогою підсилювачів смаку можна змінити натуральний смак продукту та надати йому ще більш виражений смакщо роблять виробники напівфабрикатів, чіпсів і ковбас.
Підсилювач смаку (аромата) – харчова добавка, призначена для посилення смаку та (або) модифікації природного смаку та (або) аромату харчових продуктів.
До підсилювачам смаку, схожим за структурою з нуклеотидами, відносяться також амінокислоти: лізин гідрохлорид (Е 642), L-лейцин (Е 641), гліцин (Е 640) та ін, але вони знаходять поки обмежене застосування. Гліцин додається в напої для поліпшення їх смаку та аромату. Лізін посилює смак та аромат пива, інших напоїв.