При кип'ятінні сусла з хмелем відбувається ізомеризація альфа-кислот, що знаходяться в останньому. Це забезпечує наявність смакоароматичних хмелевих складових у готовому пиві.. Також під час кип'ятіння відбувається коагуляція білків. Це дозволяє висвітлити пиво.
З корисних властивостей житнього сусла можна відзначити те, що воно є постачальником незамінних вітамінів для людини, які дають не тільки загальнозміцнюючу, але і оздоровлюючу дію на весь організм (калоризатор). Житнє сусло зміцнює імунітет, покращує зір, стан шкіри, волосся, нігтів та зубів.
Чим більше варять сусло, тим краще буде смак пива. Ось чому сусло варять протягом 60 хвилин, а іноді й більше, щоб отримати найкращий кінцевий продукт.
Варіння сусла має тривати не менше 60 хвилин і ось чому: Під час варіння, а точніше випаровування, з сусла видалятися зайві речовини, які можуть призвести до погіршення смаку пива. Так само за 60 – 90 хвилин варіння сусла, З хмелю виварюється альфа-кислота, що надає пиву необхідну гіркоту.