Лише у XVIII столітті з'явилися ресторани, головною метою яких було приготування та подача страв, які замовляв відвідувач на свій смак. Згідно з Книгою рекордів Гіннесса, найстарішим із існуючих сьогодні ресторанів є Собрино де Ботін (ісп. Sobrino de Botin) в Мадриді (Іспанія). Він відкрився 1725 року.
Найстаріший ресторан у світі – «Погребок монастиря Святого Петра», знаходиться в австрійському Зальцбурзі біля монастирських стін Абатства Святого Петра.
Саме слово «ресторан» походить від французького дієслова, що в перекладі означає «відновлювати», «зміцнювати». Приблизно у 60-х роках XVIII століття у Парижі відкрився заклад, що спеціалізувався на приготуванні супів з яєць та м'яса, які, як вважалося, мали відновлюючий ефект.
19 червня у Більбао оголошено результати міжнародного рейтингу The World's 50 Best Restaurants. Перше місце в рейтингу найкращих ресторанів світу італійська ресторан Osteria Francescana з Модени. Другий рядок зайняв розташований у каталонській Жироні El Celler de Can Roca, а трійку замкнув французький Mirazur у Ментоні.