Чашки Петрі потрібно інкубувати перевернутими щоб зменшити ризики забруднення внаслідок потрапляння на них повітряних часток і запобігти накопиченню конденсату води, який може порушити або зашкодити культурі.7 лютого 2019 р

Чашку Петрі (тарілку) з «твердими» поживними середовищами під час інкубації зберігають у перевернутому положенні (догори дном). щоб краплі конденсату не потрапляли на поверхню агару (оскільки такі краплі є потенційними джерелами забруднення).

Див. Лабораторний довідник CLEAPSS 15.2. 10. 5 Чашки інкубують догори дном (агаром догори), щоб конденсат не капав на пластину і не заважав розвиватися мікробам.

Відповідь і пояснення: метою перевертання інокульованих чашок під час інкубації є запобігання накопиченню конденсату, який може пошкодити поверхню культури. Коли планшети інкубуються стороною кришки догори, відбувається випаровування із середовища.

Чому ми інкубуємо чашки для бактеріальних культур у перевернутому положенні? Це зроблено щоб вода, що випаровується із середовища, не потрапляла на ніжні колонії.

Чому чашки з агаром перевертають, коли їх поміщають в інкубатор? Це буде запобігти потраплянню конденсату на мікроби, що ростуть, додаткова вологість завадить колоніям бактерій працювати разом.