Чому культуральне середовище охолоджують приблизно до 48°-50°C перед тим, як розливати його в чашки Петрі? Живильне середовище охолоджують щоб звести до мінімуму конденсацію пари та запобігти надмірному нагріванню від висихання та пошкодження зразка. Охолодження також зменшує ймовірність травм.
Якщо ви розлиєте середовище, коли воно занадто гаряче, це призведе до утворення надмірної конденсації в чашках Петрі. Конденсат часто призводить до забруднення. Після того, як середовище охолоне до 50 C, воно буде безпечним для роботи; покрутіть пляшку, щоб рівномірно розподілити розплавлений агар, який має тенденцію накопичуватися на дні.
Як тільки агар досягає цієї температури, він готовий до розливу. Якщо агар надто гарячий, бактерії в зразку можуть загинути. Якщо агар надто прохолодний, після застигання середовище може мати грудки.
Коли мікробіологічні середовища виготовлені, їх ще потрібно стерилізувати через мікробне забруднення повітря, скляного посуду, рук тощо. Протягом кількох годин у середовищі будуть розмножуватися тисячі бактерій, тому його потрібно швидко стерилізувати, перш ніж мікроби почнуть використовувати поживні речовини.
Якщо культуральні середовища не стерилізовані перед використанням, це може призвести до зараження небажаними мікроорганізмами, які можуть перешкоджати росту цільового мікроорганізму або навіть викликати помилкові результати.
Після автоклавування охолодіть агар до температури від 45°C до 50°C перед розливом чашок. щоб мінімізувати кількість утворення конденсату. Товщина агару повинна бути приблизно 0,3 см, чого можна досягти, наливаючи 15-20 мл середовища на чашку.