Зрізати насичені жири а замість цього споживання ненасичених жирів важливо для зміни балансу холестерину. Це означає менше жирного м'яса, жирних в'ялених м'ясних виробів і жирних молочних продуктів, і більше жирної риби, наприклад, лосося, скумбрії та оселедця, а також рослинних олій і жирів, крім кокосового.

Жирна їжа з царства рослин Авокадо, оливки, горіхи та насіння багаті ненасиченими жирами, тому вживання 0,5 дл горіхів або мигдалю на день може допомогти нижче його рівень холестерину і головним чином LDL-холестерин.

Підвищений рівень холестерину, особливо холестерину ЛПНЩ, є відомим маркером ризику серцево-судинних захворювань (2). Існують рекомендації NNR 2012 (2), ВООЗ (12) і Шведського харчового агентства (45), які стверджують, що кількість насичених жирів у раціоні слід зменшити, наприклад, вибравши нежирний сир (2, 12, 14).

Переважна більшість людей можуть їсти яйця без негативного впливу на рівень холестерину. але у деяких людей із порушеним метаболізмом холестерину слід уникати яєць та інших харчових продуктів із високим вмістом холестерину.

Продукти з високим вмістом розчинної клітковини, такі як овес, бобові та деякі фрукти (наприклад, яблука і груші), може допомогти зменшити всмоктування холестерину в крові.

На жаль, ми занадто нехтуємо дієтою і їмо дієта, багата насиченими жирами та трансжирами внаслідок чого підвищується рівень холестерину. Продукти, які містять високий рівень цих жирів, включають червоне м’ясо, масло, сир, вершки, печиво та чіпси.