Якщо піч насамперед необхідна як опалювальний прилад, то чавунна піч буде найкращим вибором, оскільки чавун більш теплоємний матеріал. Він зберігає та тримає тепло навіть після того, як дрова в топці повністю прогорять. Сталеві печі навпаки остигають майже відразу, як вогонь в топці згасне.
Чавунні печі швидше передають тепло, а кілограм сухих березових дров при горінні виділяє зазвичай 4 кВт на годину тепла, то за їх горіння ми отримуємо приблизно 80% тепла від них, тобто 3,2 кВт. Решта тепло витрачається на прогрів димаря та його тягу. Пристрій цегляних печей більше ґрунтується на накопиченні тепла.
Вміст вуглецю в сталі до 2% чавуні більше 2%, робить сталь твердої та міцної, її можна зварювати, кувати, різати. А чавун а через вуглецю стає більш жаростійким, ніж сталь, але з допомогою пористості – тендітним. Сплав погано переносить різкі перепади температури.
На відміну від чавунних плит сталеві плити, що випускаються заводом «НМК» не лопаються, вони значно товщі чавунних, довговічніше та надійніше. Вона виготовлена зі сталі Ст3 СП5 товщиною 12 мм, що робить її довговічною, надійною та зносостійкою.