Гриби – це справжнє багатство природи. Кожен грибник мріє знайти на своєму прогулянці у лісі великий та соковитий гриб. Однак не всі види грибів можна їсти. Особливо актуальним питанням для любителів грибного полювання є їстівність гриба Рядівка.

Гриб Рядівка, наукова назва – Lactarius deliciosus, є цікавим об'єктом дослідження для грибників і біологів. Цей гриб переважає в змішаних та хвойних лісах, характеризується яскравим червоним або помаранчевим кольором капелюшка та молочком, що виділяється при порізі. Питання про їстівність гриба Рядівка неоднозначне, і є кілька точок зору з цього приводу.

Одні грибники впевнені: гриб Рядівка цілком їстівний та має ніжний молочний смак. Вони акуратно збирають цю рослину в лісі і потім готують із неї різні страви. Інші, навпаки, вважають, що рядівка є отруйним грибом і згубно впливає на організм людини.

ГрибЇстівність
РядівкаЇстівна

Яка Рядівка отруйна?

Рядівка тигрова

Царство:Гриби
Порядок:Агарикові
Сімейство:Рядовкові
Рід:Трихолома
Вигляд:Рядівка тигрова

Чи можна їсти гриби рядівки?

Фіолетова рядовка є смачним складником у різних кулінарних стравах. Вона може бути використана в салатах, супах, соусах, запіканках і навіть маринадах.. Найчастіше фіолетову рядівку солять і маринують, щоб зберегти її унікальний смак. Однак, крім цього, можна приготувати синюху вареною або смаженою.

Які гриби їстівні?

Рядівка сіра (Сірка, підсосновик, мишеня, поділенка, пісочник) Хороший їстівний гриб з досить яскравим солодкуватим смаком без гіркоти і легким "борошняним" ароматом.

Як відрізнити хибну Рядівку?

Капелюшок у зеленки зеленувато-жовтувата, в центрі ще й злегка бура, зазвичай клейка, з характерним блиском. А у рядки сірчано-жовтої саме за назвою і колір, причому всього плодового тіла, включаючи платівки та ніжку, капелюшок сухий. У зеленки платівки широкі і часті, її двійника – рідкісні, товсті.